aronia2Spożywanie owoców jest od wieków uznanym sposobem na piękny wygląd i doskonałe zdrowie. Owoce są bowiem prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy. Owocem, który wyróżnia się na tle innych bogatym składem, a który bardzo często jest pomijany w diecie, jest aronia czarnoowocowa.

Aronia cechuje się zawartością dużych ilości witaminy C, PP, B9, oraz E. Ich przyswajalność zwiększa się dzięki obecności bioflawonoidów. Taka kombinacja substancji czynnych doskonale wspomaga procesy odpornościowe organizmu, walcząc skutecznie z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Właściwości zdrowotne

Wysoka zawartość wapnia, manganu, magnezu, żelaza, jodu i boru oraz garbników, flawonoidów i antocyjanów wspomaga wiele fizjologicznych procesów zachodzących w organizmie.

Aronia czarnoowocowa wyróżnia się niespotykanymi w innych owocach wysokimi dawkami polifenoli, które spowalniają procesy starzenia, usprawniają procesy obronne organizmu oraz hamują rozwój chorób cywilizacyjnych- nowotworów, cukrzycy czy miażdżycy.

Smak aronii

Z racji cierpkiego smaku aronii, zalecane jest picie herbatek z suszonych owoców, suplementacja tabletkami z wyciągiem z aronii lub picie soku. Najwyższa pora docenić unikatowe właściwości tego pozostającego dotychczas w cieniu owocu i doświadczyć jego wszechstronnego działania prozdrowotnego.

Comments are closed.