susz konopny

Suszone zioła kojarzą się głównie z paleniem i produkcją papierosów i skrętów domowej roboty. Ale czy to jedyne zastosowanie suszu konopnego? Może można wykorzystać go też w inny sposób?

Dania

Tak! Susz konopny można wykorzystywać w kuchni. Można stosować go do przyprawiania tradycyjnych dań lub przygotowania specjalnych ich wersji. Jednym z takich prefabrykantów jest masło z konopi. Do jego przygotowania używa się suszu konopnego cbd oraz zwykłego masła. Jest ono podstawą do przygotowywania wielu innych potraw – ciast, ciastek, budyni, czy sosów. Pozwala to na wykorzystanie suszu gorszej jakości, łodyg lub nasion konopi.

Herbata z konopi

Na rynku można spotkać herbaty, które w swoim składzie zawierają susz konopny cbd. Ich stosowanie jest dość kontrowersyjne, ponieważ są badania, które wykazują, iż kannabinoidy nie rozpuszczają się w ciepłej wodzie. Ma charakterystyczny smak, który przypada do gustu wielu osobom. Równocześnie można go orzeźwić dodatkiem miodu lub cytryny.

Waporyzacja

Jest to proces bardzo podobny do spalania suszu. Polega on na doprowadzeniu go do temperatury parowania. Jest ona niższa niż temperatura spalania, więc substancje aktywne zawarte w suszu (w tym cbd) unoszą się, ale nie spalają. Wykorzystuje się do tego celu specjalne waporyzatory. Dzięki nim, kontakt ze kannabinoidami ma tylko ta osoba, która tego chce. Nie ma tu dymu ani substancji smolistych. Waporyzacja jest też dużo bardziej wydajna niż tradycyjne spalanie. Warto też pamiętać, że jest to najbardziej efektywna metoda przyjmowania cbd. Pierwsze skutki widać w ciągu piętnastu minut od inhalacji.

Comments are closed.