Malina właściwa większości kojarzy się z czerwonymi i słodkimi owocami, którymi delektować można się w drugiej części lata. Nie każdy jednak wie, że liście tej rośliny to świetne źródło witaminy C.

W okresie wzmożonej aktywności, a także podczas zimniejszych pór roku zaleca się wypijać 1- 2 szklanki naparu maliny właściwej dziennie. Ze względu na dużą zawartość garbników działających przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie napar ten stosowany może być również w przebiegu biegunek oraz innych zaburzeń żołądkowo- jelitowych wywołanych przez patogenne drobnoustroje.

Za nie mniej ważny aspekt uznać można właściwości ściągające wykorzystywane w terapii wspomagającej zmian zapalnych zlokalizowanych na błonach śluzowych jamy ustnej. Duża zawartość witaminy C wspomniana wcześniej to jednak najczęściej wykorzystywana właściwość naparu z maliny właściwej. Witamina C będąca antyoksydantem powoduje nie tylko zmniejszenie ilości wolnych rodników, ale również wpływa pozytywnie na metabolizm. Zwiększenie ilości wydalanych toksyn pozwala na regenerację organizmu, a także jego odtrucie.

Przed rozpoczęciem procesu przygotowania naparu warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi jego tworzenia. Po pierwsze herbatkę należy parzyć przez 8- 9 minut zalewając wcześniej susz wodą o temperaturze, która nie przekracza 95 stopni. Po drugie naparu nie należy podawać kobietom w I trymestrze ciąży, ponieważ może on spowodować poronienie.

Comments are closed.