honey_for_baking_withNadeszła zima a wraz z nią długie zimne wieczory spędzane przy herbatkach. Każdy lubi inna wersję herbaty- jedni lubią z sokiem malinowym, inni z konfitura a jeszcze inni z miodem i cytryną.

Już babcie wiedziały, że nic tak nie wspomaga odporności w tym trudnym dla zdrowia okresie jak herbata z cytryną i miodem. Jednak babcie prawdopodobnie nie słyszały, że istnieje wiele odmian miodu, z których każda ma inne działanie i zastosowanie ani że furorę stanowią miody manuka ze ŚwiataMiodów.

Miód manuka powstaje z krzaku o tej samej nazwie, podczas zbierania nektaru przez pszczoły. Najważniejsza jego zaletą jest fakt, że posiada bardzo silne działanie antybakteryjnie, przeciwzapalne dzięki substancji, oczywiście naturalnej, którą zawiera -methylglyoxal. Jak wykazały badania, bardzo duże stężenie tej substancji było w stanie zabić nawet bakterie E. Coli.

Miody manuka można spokojnie stosować w codziennej diecie, podobnie jak zwyczajne miody, jednak należy pamiętać, że tracą one swoje właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Poleca się stosować dwie trzy łyżeczki miodu manuka codziennie rano, najlepiej na czczo.

Cena miodów manuka nie jest zbyt wygurowana i oscyluje w granicach 50 złotych za 250 g miodu.

W ten prosty,a co najważniejsze naturalny sposób można wzmocnić organizm lub wesprzeć go w walce z wirusami i bakteriami, których nie brakuje, zwłaszcza w okresach przesilenia wiosennego czy zimowego.

Comments are closed.