Bez wątpienia kawa to magiczny napój, który ma swoich fanów na całym świecie. Jej wyjątkowa gorycz i niesamowity aromat potrafią zapewnić niesłychane doznania smakowe. Istnieją rodzaje kaw, które szczególnie upodobali sobie najbardziej wybredni miłośnicy tego czarnego jak smoła gorącego napoju. Wśród tych najlepszych gatunków znaleźć można kopi luwak. Czym jest ta tajemniczo brzmiąca odmiana kawy?
Starannie selekcjonowana przez cywety
Kawa luwak swoją nazwę zawdzięcza zwierzęciu, które nieco przypomina domowego kota lub łasicę. Luwak, znany również jako cyweta czy łaskun muzanga zamieszkuje południowo-wschodnią Azję. Zwierzątko wyjątkowo gustuje w owocach kawowca. Zjadając je trawi delikatny miąższ, wydalając nasiona w całości. Dzięki procesom trawiennym i działaniom bakterii z układu pokarmowego cywety, napar powstały z ziaren kawy ma wyjątkowy, delikatny smak.
Droga przyjemność
Dlaczego kawa luwak jest tak droga? Wynika to z procesu w jakim powstaje. Zbieracze kawy są w stanie zebrać niewielką ilość produktu. Ciężko jest znaleźć w gąszczu azjatyckiej dżungli dużą liczbę nasion. Cywety żerują na dużym terytorium i często zmieniają miejsce przebywania. Nie istnieją farmy zajmujące się hodowlą tych zwierząt (podobno w zamknięciu luwaki przestają jeść owoce kawowca). Przez to 100 gramów palonych ziaren kawy kosztować może nawet 300 złotych. Jednak każdy wielbiciel kawy będzie w stanie docenić jej wyjątkowy smak.