pestki dyni

Trudno przecenić rolę witaminy E oraz cynku, a także fitosteroli oraz kwasów omega-3, które są zawarte w pestkach dyni. Choć jest to pokarm dość kaloryczny (100g pestek to około 550-560 kalorii), powinien się znaleźć w diecie każdego – choćby w niedużej ilości.

Bogactwo witamin i minerałów

Pestki dyni zawierają witaminę E oraz cynk, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Ich niedobór nie tylko obniża płodność, a także jakość i ilość spermy. Może prowadzić również do problemów z prostatą, a nawet do niepłodności. Każdy mężczyzna ze względu na swoje zdrowie powinien włączyć pestki do swojej diety.

Pestki z dyni zawierają także fitosterole oraz kwasy omega-3. To dzięki nim obniża się poziom „złego” cholesterolu w organizmie. Zapobiegają one również rozwojowi miażdżycy i niektórych chorób cywilizacyjnych. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, a także spowalniają ten proces.

Dzięki zawartości substancji o nazwie kukurbitacyna, pestki dyni mogą również stanowić naturalny środek odrobaczający, nieobciążający organizmu.

Z czym jeść pestki dyni?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Możemy po prostu zjeść garść w formie przekąski do serialu czy książki lub dodać do niektórych posiłków, takich jak musli, owsianka, sałatka, zupa czy dodatek do chleba lub domowych ciasteczek.

Podprażone na suchej patelni nasiona dyni zyskują nowe walory smakowe i podkreślają doskonałość domowych dań, na przykład zup-kremów.

Comments are closed.