Jeśli ktoś lubi jeść olej kokosowy, to z całą pewnością ucieszy go fakt, że znajdują się w nim niemałe ilości kwasu kaprylowego. Ten kwas tłuszczowy działa zbawiennie na mikroflorę jelit, wspiera walkę z grzybicą i usprawnia trawienie. Znajdziemy go zarówno w tłuszczu roślinnym, jak i zwierzęcym (szczególnie tłuszczu króliczym, owczym i kozim). Jakie ma właściwości i zastosowanie kwas kaprylowy? 

Dobroczynne działanie kwasu kaprylowego 

Kwas kaprylowy działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, bakteriostatycznie, przeciwdrożdżakowo, przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo i nawet przeciwtrądzikowo. Jak widać, jego spektrum działania jest zdumiewające. Z całą pewnością warto się nim wobec tego zainteresować i sprawdzić, czy rzeczywiście wystarczająco dużo go przyjmujemy każdego dnia. W przypadku niedoborów kwasu kaprylowego jesteśmy znacznie bardziej narażeni na szkodliwą ekspansję najróżniejszych patogenów w naszym organizmie, co manifestuje się wielorakimi dolegliwościami zdrowotnymi. 

Kwas kaprylowy – jakie ma zastosowanie? 

Zastosowanie kwasu kaprylowego jest bardzo szerokie. Wykorzystywany jest on do usprawniania pracy układu trawiennego i zachowania prawidłowej równowagi mikroflory jelitowej. Działa on także osłaniająco i regenerująco, przyspiesza gojenie owrzodzeń i reguluje pH żołądka. Stosuje się go przy owrzodzeniach jelit, grzybicy, zespole jelita drażliwego. Kwas kaprylowy wspomaga proces odchudzania, obniża apetyt na słodycze, przeciwdziała zakażeniom dróg moczowych i jamy ustnej. Pomocny jest także przy dolegliwościach w postaci bólu głowy, zmęczenia, wzdęć, nadmiernych gazów jelitowych i stanów depresyjnych.

Comments are closed.