rolnictwo ekologiczne

Zdrowa żywność to obecnie bardzo modny termin. Skąd jednak się bierze i jaką mamy pewność że jest odpowiedniej jakości? We współczesnym świecie metody produkcji żywności oznaczają dużą wydajność, ale niestety wiążą się z szerszym zastosowaniem technologii chemicznych, które są szkodliwe. Otrzymujemy produkty zanieczyszczone, które zawierają pozostałości chemiczne substancji. Nie pozostaje to niestety bez wpływu na zdrowie. Jedynie żywność, która została wytworzona w nieskażonym środowisku, z naturalnych metod produkcji, przetwórstwa oraz przechowywania gwarantuje wartościowe produkty spożywcze.

Rolnictwo ekologiczne

Rolnictwo ekologiczne równa się zdrowa żywność. Zaopatruje ludzi w same najlepsze składniki diety, beż żadnych sztucznych dodatków szkodliwych dla organizmu. Opiera się na zasadzie dbania o środowisko, czyli w nie obciąża go bardziej niż naturalne ekosystemy, bazuje na zachowaniu bogactwa gatunkowego roślin i zwierząt.

Żywność rolnictwa ekologicznego jest wytwarzana metodami stu procentowo naturalnymi, bez użycia jakichkolwiek nawozów sztucznych, antybiotyków, hormonów wzrostu i bez udziału GMO, co jest dla niektórych bardzo ważne. Zamiast nawozów sztucznych stosowane są środki naturalne takie jak obornik oraz kompost. Pestycydy natomiast zastępuje się środkami roślinnymi i naturalnymi minerałami.

Comments are closed.