Dla ludzi fascynujących się kulturą Japonii i innych azjatyckich krajów oraz ludzi dbających o zdrowie japońska sproszkowana herbata nie jest niczym nowym i znają oni jej właściwości. Jest to prozdrowotna roślina, której wysuszone i sproszkowane liście można zakupić w wielu sklepach z żywnością azjatycką lub aptekach. 

Właściwości japońskiej zielonej herbaty
Herbata ta ma wiele prozdrowotnych właściwości i jest pomocna przy wielu schorzeniach oraz problemach zdrowotnych. Warto ją pić profilaktycznie. 

Matcha świetnym antyoksydantem 
Japońska zielona herbata jest bardzo silnym antyoksydantem, czyli neutralizuje negatywne skutki oddziaływania wolnych rodników, które krążą w ludzkim organizmie i przyczyniają się do rozwoju chorób oczu, serca, mózgu, skóry oraz większości nowotworów. 
Tryb życia jaki obecnie prowadzi większość ludzi, czyli funkcjonowanie pod wpływem stresu oraz spożywanie wielu smażonych i grillowanych potraw, a także przebywanie w zanieczyszczonym powietrzu sprzyja powstawaniu wolnych rodników. 

Herbata matcha wymiata wolne rodniki z organizmu i przywraca równowagę, a także wspiera układ odpornościowy człowieka. Picie tej herbaty sprawia, że ludzie czują się zdrowsi, a proces starzenia ulega powolnieniu. 

Wiele przeciwutleniaczy znajduje się owocach i warzywach, ale to matcha ma największe stężenie antyoksydantów w skali ORAC. 
Jak widać warto stosować japońską zieloną herbatę dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Comments are closed.