Kardamon to nie tylko niezwykle aromatyczna przyprawa, ale także składnik preparatów, które mają wpływ na nasze zdrowie. Zapoznajmy się więc z niektórymi jego zbawiennymi na nasz organizm, właściwościami.
Zdrowotne właściwości kardamonu:
– przyprawa ta znakomicie sprawdza się w walce z problemami trawiennymi, jak nudności, zaparcia, nadkwasoty, wzdęcia, gazy,
– pomaga w pielęgnacji jamy ustnej, odświeża oddech,
– jest moczopędny, dzięki czemu przyczynia się do usuwania toksyn z naszego organizmu, pęcherza moczowego, nerek, usuwa także nadmiar wody z organizmu i pomaga w walce z zakażeniami,
– spożywanie herbaty z dodatkiem kardamonu nie tylko poprawia jej smak, ale pomaga w zwalczaniu stanów depresyjnych,
– kardamon stosuje się w leczeniu zapalenia gardła oraz jamy ustnej, a także w leczeniu wrzodów żołądka,
– łagodzi objawy grypy i przeziębienia, dlatego tak często dodawany jest w zimie do kawy i herbaty,
– pomaga w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli,
– przeprowadzone na zwierzętach badania pozwalają przypuszczać, iz kardamon wykazuje właściwości chroniące oraz hamujące rozwój nowotworów,
– z powodu swoich właściwości moczopędnych przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi oraz walczy z tworzeniem się niezwykle niebezpiecznych zakrzepów krwi, jego spożywanie polecane jest więc osobom cierpiącym na choroby układu krwionośnego i serca.