warzywa na dietę antynowotworową

Specjaliści, lekarze oraz dietetycy przestrzegają. To MY karmimy raka. A to co codziennie ląduje na naszym talerzu jest naszym wyborem, między zdrowiem a potencjalnym zagrożeniem chorobami. Co warto jeść, aby ustrzec się przed rakiem? Na czym polega dieta antyrakowa?

Zdrowe odżywianie – to podstawa

Dieta antynowotworowa, to dieta, w której cukier jest ograniczony niemal do zera, nie spożywamy również zabielanej kuchennej soli, i… mało się stresujemy. Bo stres jest nie tylko czynnikiem, który determinuje mniejsze prawdopodobieństwo zachorowalności na raka, ale również mobilizuje nasz układ odpornościowy, nie powoduje powstawania chorobliwych nawyków (np. objadania się), a co za tym idzie częściej się relaksując, jesteśmy szczęśliwsi, szczuplejsi i zdrowsi. Zanim więc przejdziemy do dalszej części artykułu, zapamiętajmy sobie wszyscy, aby znaleźć w ciągu dnia choć chwilę, gdzie możemy złapać oddech i po prostu „wyluzować”.

Co jeść na diecie?

Antyrakowa dieta, to taka, która jest bogata w warzywa i owoce z naturalnych upraw. Pijemy na niej soki – ale nie te sklepowe, a samodzielnie przez nas przyrządzane i wolne od cukru. Robimy smoothie, np. z buraka, czy innych sezonowych warzyw. I wypatrujemy okazji na produkty bogate w naturalne antyoksydanty i przeciwutleniacze.

Truskawki, borówki, brokuły – to warzywa i owoce, które obowiązkowo powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Zawierają przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki, a także szereg witamin i minerałów, który wzmocni nasz organizm.

Comments are closed.