Większość osób wie, że wapń jest niezbędny aby chronić kości, a najlepszym jego źródłem jest mleko. Ale co tak naprawdę wiadomo o tym niezbędnym składniku odżywczym? Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że wapń jest najobficiej występującym minerałem w organizmie. Albo, że wapń wzmacnia nie tylko kości i zęby.

Wapń: dobry dla kości i zębów
Większość wapnia w organizmie jest przechowywana w kościach i zębach. Ponieważ kości przechodzą regularny proces rozpadu i przebudowy, wapń pomaga budować nową kość, zwłaszcza podczas wzrostu. Przyjmowanie wystarczającej ilości minerału, na przykład za pomocą cytrynianu wapnia, jest ważne, aby utrzymać mocne kości przez całe życie, ale zwłaszcza w dzieciństwie, podczas gdy kości wciąż rosną. Jest również niezbędne w starszych latach, kiedy kości zaczynają się kruszyć szybciej niż mogą się odbudować. Starsze kości stają się bardziej kruche i łatwo pękają. Jest to stan zwany osteoporozą.

Cytrynian wapnia a węglan – wchłanianie
Węglan wapnia należy przyjmować wraz z jedzeniem, ponieważ wtedy jest łatwiej wchłaniany przez organizm. Natomiast cytrynian wapnia (https://evita.sklep.pl/pl/p/WAPN-W-PROSZKU-CYTRYNIAN-WAPNIA-500g-100-czysty-proszek-bez-dodatkow-Myvita/23113166) można spożywać bez takich ograniczeń. Ponieważ jest łatwiej wchłaniany, nie ma znaczenia czy przyjmuje się go podczas posiłku, po nim czy nawet na pusty żołądek. 

Chociaż kości potrzebują wapnia, nie należy przyjmować żadnych suplementów bez uprzedniej rozmowy z lekarzem. Należy dowiedzieć się, która forma wapnia jest najlepsza do spożycia, ilość potrzebna każdego dnia i co zrobić, jeśli wystąpią jakiekolwiek skutki uboczne.

Comments are closed.