Świadome i zdrowe odżywianie się dotyczy również kwestii przekąsek i deserów. Warto zapoznać się z etykietami i podejmować dobre decyzje żywieniowe, by nasz organizm odwdzięczył się energią i zdrowiem.

Zdrowe przekąski na podróż, do pracy i szkoły

Porcję witamin i błonnika znajdziemy w różnego rodzaju smoothie, czyli w gęstym napoju na bazie owoców i warzyw. Zamknięte w wygodnej do spakowania buteleczce, świetnie nadają się jako słodka przekąska podczas podróży. Opcją na mały głód i chwilę przyjemności będą batony z daktylami, bakaliami lub zbożami. Owocowym smakołykiem, pełnym błonnika i witamin, są chipsy jabłkowe. Te zdrowe słodycze (https://swiatsupli.pl/slodycze-dietetyczne) zaspokoją chęć na coś słodkiego, nie wpływając negatywnie na naszą sylwetkę i samopoczucie.

Zamienniki produktów w zdrowych słodyczach

O jakości żywności, jaką spożywamy, świadczy przede wszystkim jej skład. Czytając uważnie etykiety spożywcze, możemy świadomie dokonywać wyboru i zamiast niezdrowych substancji, wybierać produkty z wzorowym składem. Oto kilka podstawowych, zdrowszych zamienników:
– mąka żytnia zamiast mąki pszennej
– czekolada gorzka zamiast mlecznej
– miód zamiast słodzika i białego cukru
– napój roślinny zamiast mleka
Wybierając produkty z wartościowymi składnikami, dostarczymy organizmowi energii i witamin, a nie tylko pustych kalorii.

Comments are closed.